Omapolku

Omapolku tarjoaa sinulle tukea pysyvään ruokavaliomuutokseen. Löydä oma polkusi hyvään syömiseen.

5. Aseta tavoitteesi

Nyt on aika miettiä tavoitettasi ja konkreettisia askelia hyvinvointisi edistämiseksi. Tavoitteen asettaminen on keskeinen osa onnistunutta ruokavaliomuutosta. Hyvin asetettu tavoite auttaa sinua keskittymään olennaisiin asioihin ja ohjaa sinua eteenpäin. Tavoitteen asettamisen jälkeen suunnittele konkreettisia tekoja tavoitteesi saavuttamiseksi.

Aseta itsellesi tavoite

Alkuun pääsemiseksi, aseta itsellesi 1–2 tavoitetta hyvinvointisi tueksi. Tavoite voi olla esimerkiksi “Lisään kasvisten syömistä” tai “Haluan jaksaa paremmin”.

Voit kirjata tavoitteesi ja toimintasuunnitelmasi alta löytyvään “Oma tavoitteeni” -lomakkeeseen.  Tallenna se itsellesi muistiin ja voit esimerkiksi tulostaa sen ja säilyttää näkyvällä paikalla, kuten jääkaapin ovessa. Voit kirjata Oma tavoitteeni -lomakkeelle yhden tavoitteen ja siihen liittyviä pieniä tekoja. Jos haluat asettaa useamman kuin yhden tavoitteen, täytä silloin useampi lomake. Voit hyödyntää lomaketta myös tavoitteesi seurantaan.

Voit myös kirjata tavoitteesi esimerkiksi paperille, kalenteriisi ja puhelimeen.

Suunnittele pieniä tekoja tavoitteesi saavuttamiseksi

Seuraavaksi suunnittele tavoitteesi konkreettiselle tasolle ja mieti tavoitteeseesi sopivaa 1–3 pientä tekoa.

Konkreettisen, pienen teon on hyvä olla realistinen, elämäntilanteeseesi sopiva sekä mahdollisimman helppo ja pienellä vaivalla toteutettava. Näin sen toteuttaminen ja ylläpitäminen on sinulle mahdollisimman vaivatonta. Mieti, mitä hyvinvointia lisääviä asioita voisit tuoda arkeesi ja mitkä tukisivat tavoitettasi.

Suunnittelussa voit hyödyntää ravitsemuspoluilta löytyviä käytännön vinkkejä ja kopioida mieleisesi vinkit tähän. Vaihtoehtoisesti keksi itse 1–3 konkreettista pientä tekoa, joita haluat lähteä kokeilemaan.

Kirjaa teot ja tee toimintasuunnitelma

Kirjaa 1–3 tekoa ja tee niistä toimintasuunnitelma. Voit kirjata ne samaan yläpuolelta löytyvään Oma tavoitteeni -lomakkeelle laajemman tavoitteesi kanssa.

Voit myös kirjata teot esimerkiksi paperille. Kirjaa: Mitä teen? Milloin ja missä sen toteutan? (esimerkiksi kellonaika, päivän tapahtuma, paikka)

Pyri siihen, että suunnitelma on toteuttamiskelpoinen ja huomioi arkesi. Tee suunnitelmasta mahdollisimman käytännönläheinen, sellainen mitä pystyt toteuttamaan ja toistamaan jopa päivittäin.

Pienistä teoista pysyviä tapoja

Hyvä teko on pieni, konkreettinen ja realistinen asia, joka sopii arkeesi ilman suuria ponnisteluja. Teon toteuttaminen helpottuu, kun yhdistät teon johonkin jo olemassa olevaan, usein toistuvaan rutiiniin, kuten vaikkapa aamupalan syömiseen tai kotiin lähtemiseen työpäivän päätteeksi.

Hyvän teon voit tehdä useamman kerran viikossa – jopa päivittäin. Esimerkiksi, jos haluat lisätä kasvisten syömistä, hyvä pieni teko voi olla:

  • ”Syön aamupalalla yhden omenan”
  • ”Pilkon hedelmän iltapalalla valmiiksi aamupalaa varten” tai
  • ”Valmistan iltapalalla salaattilisukkeen seuraavan päivän lounasevääksi”

Jos tavoitteesi on säännöllistää ateriarytmiä, teko voisi olla esimerkiksi:

  • ”Syön iltapäivän kahvilla välipalan joka päivä.”
  • ”Syön aamupalan ennen töihin lähtöäni joka aamu.”

Aloita pienesti ja keskity onnistumiseen

Aloita muutos yhdellä tai kahdella teolla kerrallaan, jotta uuden omaksuminen tuntuu vaivattomalta ja pääset kokemaan onnistumisen iloa. Kun toistat tekoja säännöllisesti, niistä alkaa ajan myötä muodostua pysyviä uusia tottumuksia.

Kuukauden tai kahden päästä, kun ensimmäiset teot alkavat jo sujua, voit miettiä uusia tekoja tai kehittää vanhoja. Jos jokin teko tuntuu hankalalta tai ei sovikaan sinulle, voit aina muuttaa sitä. Huomaa, että uuden opettelu vaatii alkuun harjoittelua, mutta vain harjoittelemalla opit uutta. Jos useamman päivän jälkeen kokeilu ei edelleenkään tunnu jostain syystä hyvältä, kannattaa siitä kokeilusta luopua ja valita jokin muu teko. Onnistumiset luovat pohjan uusille hyville teoille, ja pieni askel kerrallaan voit saavuttaa isojakin muutoksia tukemaan hyvinvointiasi.