Huom! Sivuston kehitys on vielä kesken. Voit auttaa antamalla palautetta.

Oma polkusi

Tältä sivulta löydät tietoa ja työkaluja pysyvien ruokavaliomuutosten tekemiseen. Löydä oma polkusi hyvään syömiseen!

Ruokavaliomuutosten työkirja

Ruokavaliomuutosten työkirja on tukenasi muutosten teossa.

Muutostarinat

Alta löydät kertomuksia ihmisten ruokavaliomuutoksista. Kaikki kertomukset perustuvat todellisiin kokemuksiin, mutta ovat muokattu niin, ettei henkilöä pysty tunnistamaan.

Miksi muutin ruokavaliotani?

Kiinnostuin ruokavalioni korjaamisesta reilu vuosi ennen tämän kirjoittamista. Aiemmin en juurikaan välittänyt siitä mitä söin, miten paljon ja milloin. Valitsin automaattisesti liharuokia kasvisruokien sijaan, en juurikaan syönyt hedelmiä ja erilaisia epäterveellisiä naposteltavia kului usein iltaisin television ääressä. Lievää ylipainoa ja keskivartalolihavuutta oli, oli haasteita jaksamisen kanssa ja välillä iltaisin napostelu ja annoskoot lähtivät lapasesta nälän iskiessä. Kaiken lisäksi kotona on pienet lapset, joille olisin halunnut opettaa terveellistä syömistä.

Muutamia kertoja olin elämäni aikana laihduttanut, mutta liikakilot olivat tulleet takaisin. Oli ruokavalioni perheellisenä miehenä jo ennestään ihan kohtuullinen tai ainakin parempi kuin nuorempana. Vanhempainvapaan aikana halusin oppia tekemään terveellisempiä ruokia perheelleni ja samalla korjata ruokavalion kipupisteitä.

Mitä muutin ja miten?

Aloin opiskella terveellistä syömistä lukemalla tietoa luotettavista lähteistä ja kuuntelemalla äänikirjoja – erityisesti ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnian kirjoista sain hyviä oivalluksia. Huomasin monien käsitysteni ruoasta olleen virheellisiä. Ehkä osin median vaikutuksesta olin pitänyt rasvoja ja hiilihydraatteja automaattisesti huonoina, kasvisruokia epäilyttävinä, terveellistä syömistä vaikeana ja suosituksia jatkuvasti muuttuvina. Oli kiinnostavaa oppia uutta mm. suoliston hyvän mikrobiston tärkeydestä, syömisen automaation voimasta, matala-asteisesta tulehduksesta, tasaisesta verensokerista, kivikautisista syömisvaistoistamme, laihdutuskuurien typeryydestä, kaloreiden laimentamisesta ja lisätyn sokerin vaaroista. En tiennyt mm. kauran terveellisyydestä oikein mitään etukäteen. Ymmärsin pienen opiskelun jälkeen aiempaa paremmin, miten arkiset valintani vaikuttavat terveyteeni. Muutosten onnistumisen kannalta itselleni keskeistä oli ymmärtää syömisvalintojen syyt ja seuraukset. Ymmärtäminen lisää sitoutumista muutokseen.

En ollut asettanut etukäteen varsinaisia tavoitteita tai valinnut pieniä muutoksia Ravitsemuspolun mallin mukaisesti. Lähdin epämääräisesti tavoittelemaan ruokavalion parantamista ja liikakilojen pudotusta. Lopulta muutoksissa keskityin erityisesti säännölliseen syömiseen, kasvisten käytön lisäämiseen, lihan syönnin vähentämiseen, arkitissuttelun lopettamiseen ja kuidun saannin turvaamiseen. Olisin ehkä käyttänyt Ravitsemuspolun työkirjaa ja Ravitsemusnavigaattoria, jos ne olisivat olleet jo saatavilla aloittaessani.

En varsinaisesti ole poistanut ruokavaliostani mitään, mutta olen oppinut tekemään terveellisempiä valintoja arjessa. Joidenkin ruokien poisjättämisen sijaan olen lisännyt terveellisempiä ruokia ja vaihtanut joitain ruoka-aineita terveellisempiin. Tein muutoksia hiljalleen ja välillä tuli tietysti asiaan kuuluvia takapakkeja ja sortumisia, mutta päätin olla ottamatta stressiä niistä. Isoimpia suoria muutoksia vuoden aikana on ollut, etten enää osta leikkeleitä leivälle, pastat ja riisin valitsen aiempaa kuitupitoisempana, ostan aiempaa monipuolisemmin kasviksia ja olen vaihtanut oluet pääosin alkoholittomiin. Alkoholittomaan olueen siirtyminen onnistui yllättävän kivuttomasti ja on ehkä suurin yksittäinen tekijä parantuneeseen terveyteeni.

Kiinnitän syömisessä huomiota erityisesti riittävään kuidun ja proteiinin määrään eri aterioilla ja syön tarvittaessa välipaloja. Syön vatsani melko täyteen aterioilla, mutta huolehdin siitä, että suuri osa vatsan täytteestä on kasviksia, ettei kalorimäärä nouse liiaksi. Kuorin lapsille ja itselleni hedelmiä jälkiruoaksi ja laitan puuroon ja maustamattomaan jogurttiin aina marjoja. Syön aiempaa enemmän kuitupitoisia kaura- ja ruisleipiä. Olen opetellut kokkaamaan aiempaa monipuolisemmin ja käyttämään lihan sijaan välillä mm. palkokasveja tai kasviproteiinivalmisteita. Ostin muutosten alkuvaiheessa tietoisesti enemmän erilaisia kasviksia ja opettelin tulkitsemaan pakkausten ravintoselosteita.

Mitä muutoksista seurasi?

Ruokavalion korjauksen seurauksena jaksan nykyään paremmin ja vatsakin toimii aiempaa säännöllisemmin. Olen laihtunut vuodessa reilut 10 kilogrammaa laihduttamatta päivääkään ja painoindeksini on tippunut aiemmasta reilusta 26:sta vajaaseen 23:en. Makeaa tai suolaista naposteltavaa ei tee enää juurikaan iltaisin mieli, kun verensokeri ei heittele päivän mittaan liikaa. Pystyn nyt myös toimimaan aiempaa parempana esimerkkinä lapsilleni ruokavalion suhteen.

Sisältöä päivitetty viimeksi: 17.10.2024
Vaihe 01

Kiinnostus muuttaa ruokavaliota

Ihmisillä on monenlaisia syitä ruokavaliomuutosten tekemiseen. Tyypillisiä ovat mm. painon pudottaminen ja pitäminen, sairauksien ehkäisy ja hoito, jaksamisen haasteet tai vaikka

Miksi juuri sinä haluat muuttaa ruokavaliotasi? Mikä sinua motivoi? Onko sinulla nykyisessä elämäntilanteessasi aikaa ja jaksamista tehdä muutoksia?

Vaihe 02

Ruokavalion laadun selvittäminen

On hyvä tietää nykyisen ruokavalion hyvät ja huonot puolet ennen kuin valitsee mitä lähtee kehittämään.

Ruokavalion laadun selvittämiseen on kehitetty Ravitsemusnavigaattori.fi palvelu, jossa omia ruokailutottumuksia voi arvioida suhteessa suosituksiin. Kyselyn täyttämällä saa henkilökohtaisen palautteen ruokavalion laadusta.

Vaihe 03

Omien tottumusten arvioiminen

Jos käytit Ravitsemusnavigaattori-palvelua, mitkä asiat nousivat erityisesti esille? Huomasitko jotain uusia kehityskohteita ruokavaliossasi? Mitä hyvää on ruokavaliossasi? Mihin haluaisit keskittyä ruokavaliomuutoksissasi ensimmäisenä?

Vaihe 04

Tavoitteiden asettaminen

Aseta itsellesi hyvinvointiasi ja hyviä ruokailutottumuksiasi edistävä tavoite. Itsellesi sopivan tavoitteen asettaminen tukee sinua hyvien ruokavaliomuutosten tekemisessä

Vaihe 05

Pienien muutosten valinta

Suunnittele asettamasi tavoitteen mukaisia pieniä, arkisia ja konkreettisia muutoksia, joita lähdet toteuttamaan. Mieti 1–3 mieleistäsi pientä muutosta.

Löydät ravitsemuspoluilta vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun.

Vaihe 06

Muutosten kokeilu arjessa

Kun hyvä suunnitelma on tehty, on käytännön toteutuksen aika! Kokeile valitsemiasi muutoksia ja toteuta niitä riittävän pitkään, jotta teoista muodostuu uusi tottumus. Tarvittaessa päivitä suunnitelmaasi.

Muistat tavoitteesi ja tekosi vaikka tulostamalla ne jääkaapin oveen tai laittamalla mobiililaitteeseen muistutuksia.

Voit käydä lukemassa ravitsemuspoluilta lisää ruokavalion osa-alueilta ja ehkä löytää uusia kokeiltavia vinkkejä.

Vaihe 07

Kokeilujen tarkastelu

Miltä uusien tottumusten harjoittelu on tuntunut? Pysähdy hetkeksi tarkastelemaan toteuttamiasi pieniä arkisia muutoksia ja tarvittaessa suunnittele uusia.

Juhlista saavutuksiasi. Ole ylpeä itsestäsi!

Vaihe 08

Uusien tottumusten ylläpito

Matkasi uusien tottumusten ja hyvinvointiasi tukevien tekojen äärellä toivottavasti jatkuu. Voit aina palata Ravitsemuspolulle.

Testaa aika ajoin ruokailutottumuksesi uudelleen Ravitsemusnavigaattorilla ja huomaa kehityksesi.