Oma polkusi
Tältä sivulta löydät tietoa ja työkaluja pysyvien ruokavaliomuutosten tekemiseen. Löydä oma polkusi hyvään syömiseen!
Ruokavaliomuutosten työkirja on tukenasi muutosten teossa.
Ruokavaliomuutosten polku
Klikkaa vaiheita lukeaksesi lisää.
Kysymyksiä ruokavaliomuutoksista
Alta löydät ravitsemusasiantuntijoiden vastauksia yleisimpiin kysymyksiin ruokavaliomuutoksista sekä hyvästä syömisestä.
Osion laatiminen on kesken.
Millainen on hyvä ruokavalio?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Miten saan ruokavaliomuutoksista pysyviä?
Mitä ovat pienet teot?
Pitäisikö syödä suositusten mukaisesti?
Miksi ruokavalion muuttaminen on niin vaikeaa?
Muutostarinat
Alta löydät kertomuksia ihmisten ruokavaliomuutoksista. Kaikki kertomukset perustuvat todellisiin kokemuksiin, mutta ovat muokattu niin, ettei henkilöä pysty tunnistamaan.
"Ruokavaliota korjaamalla liikakilot lähtivät ja jaksaminen parani" - Mies 35v
Miksi muutin ruokavaliotani?
Kiinnostuin ruokavalioni korjaamisesta reilu vuosi ennen tämän kirjoittamista. Aiemmin en juurikaan välittänyt siitä mitä söin, miten paljon ja milloin. Valitsin automaattisesti liharuokia kasvisruokien sijaan, en juurikaan syönyt hedelmiä ja erilaisia epäterveellisiä naposteltavia kului usein iltaisin television ääressä. Lievää ylipainoa ja keskivartalolihavuutta oli, oli haasteita jaksamisen kanssa ja välillä iltaisin napostelu ja annoskoot lähtivät lapasesta nälän iskiessä. Kaiken lisäksi kotona on pienet lapset, joille olisin halunnut opettaa terveellistä syömistä.
Muutamia kertoja olin elämäni aikana laihduttanut, mutta liikakilot olivat tulleet takaisin. Oli ruokavalioni perheellisenä miehenä jo ennestään ihan kohtuullinen tai ainakin parempi kuin nuorempana. Vanhempainvapaan aikana halusin oppia tekemään terveellisempiä ruokia perheelleni ja samalla korjata ruokavalion kipupisteitä.
Mitä muutin ja miten?
Aloin opiskella terveellistä syömistä lukemalla tietoa luotettavista lähteistä ja kuuntelemalla äänikirjoja – erityisesti ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnian kirjoista sain hyviä oivalluksia. Huomasin monien käsitysteni ruoasta olleen virheellisiä. Ehkä osin median vaikutuksesta olin pitänyt rasvoja ja hiilihydraatteja automaattisesti huonoina, kasvisruokia epäilyttävinä, terveellistä syömistä vaikeana ja suosituksia jatkuvasti muuttuvina. Oli kiinnostavaa oppia uutta mm. suoliston hyvän mikrobiston tärkeydestä, syömisen automaation voimasta, matala-asteisesta tulehduksesta, tasaisesta verensokerista, kivikautisista syömisvaistoistamme, laihdutuskuurien typeryydestä, kaloreiden laimentamisesta ja lisätyn sokerin vaaroista. En tiennyt mm. kauran terveellisyydestä oikein mitään etukäteen. Ymmärsin pienen opiskelun jälkeen aiempaa paremmin, miten arkiset valintani vaikuttavat terveyteeni. Muutosten onnistumisen kannalta itselleni keskeistä oli ymmärtää syömisvalintojen syyt ja seuraukset. Ymmärtäminen lisää sitoutumista muutokseen.
En ollut asettanut etukäteen varsinaisia tavoitteita tai valinnut pieniä muutoksia Ravitsemuspolun mallin mukaisesti. Lähdin epämääräisesti tavoittelemaan ruokavalion parantamista ja liikakilojen pudotusta. Lopulta muutoksissa keskityin erityisesti säännölliseen syömiseen, kasvisten käytön lisäämiseen, lihan syönnin vähentämiseen, arkitissuttelun lopettamiseen ja kuidun saannin turvaamiseen. Olisin ehkä käyttänyt Ravitsemuspolun työkirjaa ja Ravitsemusnavigaattoria, jos ne olisivat olleet jo saatavilla aloittaessani.
En varsinaisesti ole poistanut ruokavaliostani mitään, mutta olen oppinut tekemään terveellisempiä valintoja arjessa. Joidenkin ruokien poisjättämisen sijaan olen lisännyt terveellisempiä ruokia ja vaihtanut joitain ruoka-aineita terveellisempiin. Tein muutoksia hiljalleen ja välillä tuli tietysti asiaan kuuluvia takapakkeja ja sortumisia, mutta päätin olla ottamatta stressiä niistä. Isoimpia suoria muutoksia vuoden aikana on ollut, etten enää osta leikkeleitä leivälle, pastat ja riisin valitsen aiempaa kuitupitoisempana, ostan aiempaa monipuolisemmin kasviksia ja olen vaihtanut oluet pääosin alkoholittomiin. Alkoholittomaan olueen siirtyminen onnistui yllättävän kivuttomasti ja on ehkä suurin yksittäinen tekijä parantuneeseen terveyteeni.
Kiinnitän syömisessä huomiota erityisesti riittävään kuidun ja proteiinin määrään eri aterioilla ja syön tarvittaessa välipaloja. Syön vatsani melko täyteen aterioilla, mutta huolehdin siitä, että suuri osa vatsan täytteestä on kasviksia, ettei kalorimäärä nouse liiaksi. Kuorin lapsille ja itselleni hedelmiä jälkiruoaksi ja laitan puuroon ja maustamattomaan jogurttiin aina marjoja. Syön aiempaa enemmän kuitupitoisia kaura- ja ruisleipiä. Olen opetellut kokkaamaan aiempaa monipuolisemmin ja käyttämään lihan sijaan välillä mm. palkokasveja tai kasviproteiinivalmisteita. Ostin muutosten alkuvaiheessa tietoisesti enemmän erilaisia kasviksia ja opettelin tulkitsemaan pakkausten ravintoselosteita.
Mitä muutoksista seurasi?
Ruokavalion korjauksen seurauksena jaksan nykyään paremmin ja vatsakin toimii aiempaa säännöllisemmin. Olen laihtunut vuodessa reilut 10 kilogrammaa laihduttamatta päivääkään ja painoindeksini on tippunut aiemmasta reilusta 26:sta vajaaseen 23:en. Makeaa tai suolaista naposteltavaa ei tee enää juurikaan iltaisin mieli, kun verensokeri ei heittele päivän mittaan liikaa. Pystyn nyt myös toimimaan aiempaa parempana esimerkkinä lapsilleni ruokavalion suhteen.
Itsehoitopolkuja muualla verkossa
Alta löytyy muita hyviä elintapamuutoksissa auttavia palveluita.
Osion laatiminen kesken.
Verkkopuntari on ohjelma painonhallinnan ja pysyvien elintapamuutosten tueksi.